Välj en sida

Om du vill fixa till några repor på din bil på egen hand går det utmärkt med hjälp av lite bättrings färg. För att resultatet ska bli bra behöver du dock ta reda på din bils färgkod. Hur hittar man färgkoden på bilen? Det reder vi ut i denna artikel.

Skillnad mellan bilens färg och färgkod

Bara för att en bil är röd är det inte bara att köpa röd färg för att fixa till lacken. Olika färger har nämligen olika nyanser och därför är det viktigt att du tar reda på exakt vilken nyans din bils färg har för att köpa rätt färg. Två bilar kan se identiska ut i färg men färgkoden kan ändå vara olika.

Vissa närliggande nyanser kan nämligen vara svåra att se skillnad på med blotta ögat. Bilens färgkoden är en kod för den exakta nyansen som din bil är. Genom att kolla upp vilken färgnyans din bil är kan du köpa rätt nyans av färg och få ett snyggare resultat av din målning. Färgkoden består som oftast av antingen 3 eller 4 siffror, alternativt siffror och bokstäver eller enbart bokstäver.

Hur hittar man färgkoden på bilen – Finns flera sätt

Färgkoden kan normalt hittas på några olika ställen varav det enklaste stället att hitta koden är på bilens dekal eller skylt med bilens information. Var koden är lokaliserad kan skilja sig mellan olika bilar men oftast är den placerad längst dörrarna eller i motorrummet.

Placeringen kan variera men förardörren är en vanlig placering då informationen alltid ska vara lätt att hitta. Om dekalen har försvunnit kan du även be din bilhandlare om hjälp. De kan med slå in ditt registreringsnummer och på så sätt få fram bilens färgkod. I vissa fall går det även att få fram bilens färgkod genom olika sajter på internet som erbjuder bilinformation genom att du fyller i ditt registreringsnummer och letar rätt på färgkoden.