Något som blivit väldigt populärt de senaste åren inom bilvärlden är leasing. Istället för att köpa en bil väljer många att leasa en bil för att slippa ta ett lån eller lägga en kontantinsats. Men vad ingår i leasing av bil?

Vad innebär leasing?

Till skillnad från att hyra en bil innebär leasing att man hyr en bil under längre period för en fast månadskostnad. I priset ingår vissa saker som man normalt måste betala separat om man äger en bil. Det är en slags långtidshyra som man ofta binder upp sig på under ett antal år. Standardavtalet för leasing sträcker sig över 36 månader nu för tiden men det förekommer även leasingavtal från 12 månader upp till 36 månader.

Vad ingår i leasing?

Det finns många olika företag som leasar ut bilar till kunder och vad som ingår i leasingen varierar från företag till företag. Generellt kan det ingå service och väggassistans för en bestämd körsträcka. I Sverige brukar körsträckan för de flesta leasingavtal på 3 år ligga på 4500 mil. Vissa företag inkluderar även försäkring i leasingkostnaden samt vissa tillval som dragkrok eller vinterhjul. Du som leasar en bil betalar månadsvis för dessa saker på en alternativt några fakturor. Det innebär att du får en fast summa för bil bilrelaterade kostnader varje månad, vilket många gillar med leasing. Från det perspektivet är leasing ett väldigt bra alternativ för dig som vill ha full överblick över din bilekonomi.

Vad ingår inte i leasing?

Vad som inte ingår i leasing varierar men generellt ingår inte bränsle, fordonsskatt, tvätt, reparationer och trängselskatt i leasingen. Beroende på var du bor, vilken bil du leasar och dina körvanor kan leasing vara antingen mer eller mindre ekonomiskt. Det kan i många fall vara värt att välja ett leasingavtal där det ingår fler saker och betala lite mer för det för att undvika oväntade kostnader som kan dyka upp.