100% passningsgaranti
Snabba leveranser
Flera betalsätt
Däck

KÖP BILLIGA OCH BRA FRIKTIONSDÄCK ONLINE

 

När vintern står för dörren är det hög tid att börja funderar på att byta till vinterdäck. Vare sig du är i behov av att köpa vinterdäck, undrar om skillnaden mellan vinterdäck och friktionsdäck eller har frågor gällande hur och när man ska byta till vinterdäck har du kommit rätt.

Här på Däckline brinner vi för allt som har med däck att göra och vill inget annat än att se till att du är utrustad med rätt vinterdäck för din bil och väderförhållandena där du bor. Låter det intressant? Då hittar du allt du behöver känna till om friktionsdäck och vinterdäck på följande sida. Precis här nedanför är vår fullständiga lista över vinter- och friktionsdäck.

Läs mer
Populära vinterdäck
Mazzini Ice Leopard
Mazzini
Mazzini Ice Leopard

8-10 dagar

205/60 R16 | 96 | T
fr. 53.6 kr/mån
1214 kr/st
Hankook W616
Hankook
Hankook W616

2-3 dagar

C
F
B
205/60 R16 | 96 | T
fr. 55 kr/mån
1283 kr/st
Nokian WR SUV 4
Nokian
Nokian WR SUV 4

8-10 dagar

C
C
B
215/65 R17 | 103 | H
fr. 73.14 kr/mån
2178 kr/st
Sailun ICE BLAZER WST3
Sailun
Sailun ICE BLAZER WST3

2-5 dagar

235/35 R19 | 91 | T
fr. 62.04 kr/mån
1630 kr/st
Nankang SW-8
Nankang
Nankang SW-8

2-5 dagar

235/35 R19 | 91 | H
fr. 64.35 kr/mån
1744 kr/st
Landsail SEASDRAG
Landsail
Landsail SEASDRAG

4-7 dagar

C
B
B
225/40 R18 | 92 | W
fr. 49.68 kr/mån
1020 kr/st
Continental TS870
Continental
Continental TS870

2-3 dagar

C
B
B
205/55 R16 | 91 | T
fr. 63.21 kr/mån
1688 kr/st

Vinterdäck (inte dubbdäck) räcker för de flesta Vinterdäck är, precis som namnet avslöjar, bildäck man använder under vinterhalvåret. Godkända friktionsdäck är alltid markerade med en alptopp eller snöflinga och ska ha ett mönsterdjup på minst 3 mm, jämfört med sommardäck där gränsen går på 1,6 mm.

Vidare är vinterdäck designade till att erbjuda bättre grepp på hala och blöta underlag för ökad trafiksäkerhet. Detta uppnås genom en gummiblandning som ger högre friktion mellan däcken och underlaget; varför vinterdäck utan dubbar ofta kallas för friktionsdäck.

Med det sagt är det upp till föraren att själv avgöra när man bör ha vinterdäck, utan användningen är lagstadgad. Enligt gällande regler måste man ha godkända vinterdäck på bilen mellan den 1 december till 31 mars OM det råder vinterväglag.

Problemet som ofta uppstår med denna lag är hur man ska avgöra huruvida det råder vinterväglag eller inte. Idag ligger ansvaret hos den lokala polismyndigheten samt hos varje enskild förare. Transportstyrelsens officiella definition är att “Vinterväglag råder när det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen.”

Du kan alltså antingen kontakta polisen för information om väglaget, men i slutändan ligger ansvaret att ha rätt vinterdäck hos dig.

Köpa vinterdäck eller dubbdäck? Som nämnt räcker vinterdäck för de allra flesta i Sverige idag då dagens moderna friktionsdäck erbjuder enastående grepp på de flesta underlag. Däremot är det inte alltid som vanliga friktionsdäck erbjuder tillräckligt bra grepp och då kan man istället byta till ett par dubbdäck.

Däremot gäller olika regler för användningen av dubbdäck jämfört med vanliga vinterdäck. I vår guide om dubbdäck hittar du all information samt en komplett lista över alla våra dubbdäck.

M+S vinterdäck

Står det M+S på dina däck? Det innebär att däcken har designats för tuffare miljöer. M:et står nämligen för Mud och S:et för Snow, dvs. Mud & Snow, eller ler- och snödäck. Det innebär att de oftast (men inte alltid) har djupare mönsterdjup och att de har designats i grövre utförande för bättre grepp.

Dessvärre råder det många blandade uppfattningar om M+S vinterdäck. Vissa påstår att de är fullt dugliga vinterdäck medan andra påstår det motsatta. Så vad gäller egentligen?

Svaret på den frågan är att det beror på. Det finns nämligen M+S däck som är godkända som vinterdäck medan andra inte är det. Många M+S däck är också allround däck som man ska kunna använda året om, fast det stämmer inte heller alltid och vi råder dig att skilja på sommar- och vinterdäck.

M+S däck är med andra ord ingen garanti för att de är godkända vinterdäck. Faktum är att många av dagens fyrhjulsdrivna bilar, framför allt fordon som importerats från USA, har M+S däck som originaldäck. Dessa är dock inte godkända för användning som vinterdäck i Sverige, även om tillverkare ibland kan påstå det.

Därför måste du själv granska dina däck eller få dem granskade av ett proffs så att du kan avgöra om de är godkända vinterdäck eller inte.

Byta till vinterdäck – tider och tips

Nu när du har lite bättre koll på hur man går tillväga för att köpa vinterdäck tänkte vi erbjuda ett par matnyttiga tips om när och hur man byter däck på bilen.

När ska man byta till vinterdäck? I dag är det lag på att man ska använda vinterdäck mellan den 1 december och 31 mars om det råder vinterväglag. Skulle du inte ha vinterdäcken monterade när det blir vinterväglag riskerar du att bötfällas.

Med det sagt ska man alltid byta till vinterdäck eller dubbdäck om det förväntas vinterväglag även utanför ovan nämnda tidsperiod.

Hur byter man till vinterdäck? Att byta till vinterdäck är inte särskilt komplicerat och något många klarar av på egen hand med rätt verktyg och lite förkunskap. Däremot är det väsentligt att däcken monteras korrekt och därför bör du inte göra det själv om du inte är säker på att du klarar av det.

Behöver du hjälp med att byta till vinterdäck kan du vända dig till närmaste bilverkstad. Bor du dessutom i Helsingborg med omnejd kan du besöka Däcklines egen verkstad där vi utför däckbyten men även säljer friktionsdäck. På vårt däckhotell kan du förvara vinterdäcken under sommaren och på så sätt optimera deras livslängd.

Mönsterdjup vinterdäck

Det minsta godkända mönsterdjupet för vinterdäck i Sverige är idag 3 mm. Fast ju djupare mönstret är, desto bättre grepp får bilen. Därför rekommenderar vi och alla andra i branschen att man ska ha ett mönsterdjup på över 3 mm i sina vinterdäck.

Mer om Däcklines vinterdäck: Alltid låga priser– Vi har ett brett sortiment av friktionsdäck av hög kvalitet till låga priser. Står du i valet och kvalet mellan friktionsdäck och dubbdäck så kan det vara bra att utgå ifrån var du kommer att köra mest. Bor du i Stockholm eller söderut kan friktionsdäck vara ett bra alternativ under vintern. Högre upp i norr passar däremot dubbdäcken bättre på grund av det isiga underlaget.

Lugnt och tyst med friktionsdäck – En stor fördel med friktionsdäck är att de är tystare än andra vinterdäck. Skönt när du är på väg till skidsemestern eller ska hälsa på släkt och vänner långt bort. Bullrigt ljud gör hjärnan trött och som förare får du svårare att koncentrera dig. Med friktionsdäck blir färden lugnare och skönare. Du kan njuta av musik, prata eller lyssna på en bra ljudbok medan du kör och ändå behålla koncentrationen hela vägen.

Friktionsdäcken är miljövänligare än dubbdäcken – Friktionsdäcken är dessutom bättre för miljön än dubbdäck. De sliter visserligen också på vägarna, men mindre än det dubbade alternativet. Är du miljömedveten så är de ett bra alternativ. I vissa länder är dubbdäcken dessutom förbjudna och då är friktionsdäck det enda alternativet under vintern.

Tips för säker vinterkörning– För att köra så säkert som möjligt under vintern är det bra om du sätter på dina friktionsdäck i god tid. Nya friktionsdäck kan vara bra att ”köra in” på barmark en tid innan det blir vinterväglag. Däcken med bäst grepp ska alltid placeras bak på bilen för att motverka risken för sladd. Det är också viktigt att kontrollera lufttrycket med jämna mellanrum. Skulle lufttrycket vara för lågt är bilen svårare att styra.

Välkommen till oss i Helsingborg – vi har bra, billiga däck och bästa servicen. Vi är experter på däck och svarar gärna på frågor. Undrar du vilka däck som passar din bil, kontakta oss på Däckline i Helsingborg. Här har vi också vår butik och verkstad där vi hjälper dig med däckbyte.

 

 

Recensioner från Google
Fruktansvärt bra service! Stort tack till alla där men speciellt Momme som gick steget längre... - Eddie Andersson
Bra service, bra priser, kunnig och trevlig personal. Mycket nöjd med däcken till CLS:n. Kommer... - Razvan Pirvu
Edit: Ett år senare, kom denna gången hem med en uppsättning Imaz FF533 Titanium 19”.... - Joakim Wasseng
Väldigt trevlig personal, och supersnabb service. Rekommenderas ⭐⭐⭐⭐⭐ - Ubbe Arisag

Vilsen i däck & fälg djungeln? Våra experter hjälper gärna till! Ring 042-24 21 66

© 2023 Däckline Sverige AB. All Rights Reserved.