Däck

Nordiska friktionsdäck (odubbade vinterdäck

 

Nordiska vinterdäck är designade speciellt för användning i kalla väderförhållanden och anses ofta vara mer effektiva än europeiska vinterdäck. De har en mjukare gummiblandning än europeiska vinterdäck, vilket hjälper dem att greppa is och snö.

Däckline:s undersökningar visar att nordiska vinterdäck blir allt populärare, särskilt bland premiummärken. Den största fördelen med denna typ av däck är; säkerhet, rullmotstånd och att de är tystare. Ett plus i kanten är även att dom är skonsammare mot miljön.

Läs mer

 

Hur fungerar NORDISKA friktionsdäck?

De nordiska däcken har en mjukare gummiblandning och fler sajpningar vilket gör dem mer flexibla och förbättrar greppet på vägbanan. Dessutom ger den mjukare gummiblandningen lägre rullmotstånd och lägre bullernivåer. Mer om sajpningar längre ner.

Vad är skillnaden mellan nordiska och europeiska friktionsdäck?

Nordiska odubbade däck har en mjukare gummiblandning för bättre grepp på snö och is. Europeiska friktionsdäck är optimerade för våt-grepp och höga hastigheter dessutom en hård gummiblandning vilket INTE passar bra för vårt svenska klimat.

Tre bra saker att känna till om vinterdäck och dess regler

• Under vintermånaderna 1 december till 31 mars - är det en plikt (enligt lag) att använda vinterdäck vid vinterväglag, vilket definieras som snö, is, snömodd eller frost på vägbanan eller vägrenen. Kom ihåg att det alltid är polisen på plats som bestämmer om det är vinterväglag eller ej.

• Dubbdäck får endast användas under tiden 1 oktober till 15 april. Däremot är det förbjudet att använda dubbdäck från 16 april till 30 september, såvida det inte förväntas eller redan är vinterväglag.

• Vinterdäck finns som två olika däck, vilket inkluderar både dubbade och odubbade däck. Det är inte tillåtet att använda både dubbade och odubbade däck på samma fordon. Odubbade friktionsdäck är dock tillåtna att använda året runt. (Du får inte blanda friktion med dubb eller tvärtom)

Mer om sajpningar:

Nordiska vinterdäck har karakteristiska sajpningar i mönstret som ger ett starkt grepp på snö och is. De har också en skarp slitbanekant jämfört med europeiska däck, som är mer rundade. En granskning av Folksam visar att nordiska friktionsdäck har blivit 19% bättre på is och 14% bättre på snö, när det gäller bromsprestanda.

 

 

Vilsen i däck & fälg djungeln? Våra experter hjälper gärna till! Ring 042-24 21 66

© 2023 Däckline Sverige AB. All Rights Reserved.