100% passningsgaranti
Snabba leveranser
Flera betalsätt
Däck

Helårsdäck - Däcken som fungerar året om

 

Att köpa rätt däck till bilen kan vara en utmaning med alla de olika valen som finns. Vi pratar inte om två eller tre val utan fler än tio val. Inom däck så tittar man oftast på slitageklasser, hastighetsklasser, vinter eller sommardäck.

Tack vare Goodyears uppfinning år 1977 så kan man slippa att byta däck mellan säsongerna. Goodyear var först i världen med att uppfinna helårsdäcket.

Läs mer
Populära Helårsdäck
Toyo Celsius AS2
Toyo
Toyo Celsius AS2

8-10 dagar

D
B
B
235/40 R19 | 96 | Y
fr. 78.28 kr/mån
2431 kr/st

 

Hur fungerar helårsdäck?

Helårsdäck är designade för att användas året runt och har slitbanemönster och gummi som är lämpliga för användning i både våta och varma/kalla temperaturer. Det är dock viktigt att poängtera att dessa däck inte är lika bra som ett renodlat friktionsdäck. Faktum är att branschmedia flera gånger påvisat hur farliga dessa däck kan vara. Så sent som 2017 varnade Sveriges fordonsverkstäders förening för denna typ av ”helårsdäck” som ofta benämns som året runt däck.

Är helsårsdäcken verkligen farliga?

De är konstruerade för att klara lätt snö, men det betyder inte att de är en ersättning för dedikerade vinterdäck. Gummi som används i helårsdäcken håller sig flexibla även i temperaturer nära fryspunkten.

Men det är viktigt att notera att helårsdäck inte ger det bästa greppet i extremt varma eller kalla temperaturer. De är utformade för att vara en allround-lösning med ett anständigt grepp på våta ytor, effektivitet i temperaturer ner till 4 grader.

Är specialdesignade däck bäst?

När det gäller specialdesignade däck, som sommar- och vinterdäck, är de det bästa valet i extrema väderförhållanden.

Sommardäck ger bäst grepp i varma temperaturer, medan vinterdäck är idealiska i de kallaste klimaten. På samma sätt kommer terrängdäck att ge bästa greppet i svåra terrängförhållanden.

Så, när det kommer till att välja mellan helårsdäck och dedikerade däck, är det viktigt att överväga dina geografiska behov och förhållanden. Däckline:s rekommendation är att man väljer däck utifrån årstid och byter två gånger om året.

Finns det någon fördel med helsårsdäcken?

Helårsdäck är en bra allround-lösning om du behöver byta ut ett däck snabbt (temporärt vid exempelvis punktering) för att sedan komplettera med ett ordentligt premiumdäck.

 

Recensioner från Google
Alltid lika trevlig upplevelse. Proffs. Smäller inte bara på allt utan att bry sig utan... - Ivan Midjich

Vilsen i däck & fälg djungeln? Våra experter hjälper gärna till! Ring 042-24 21 66

© 2024 Däckline Sverige AB. All Rights Reserved.