Däck

Däck: Vikten av att ha rätt däck på bilen

Nordiska vinterdäck är designade speciellt för användning i kalla väderförhållanden och anses ofta vara mer effektiva än europeiska vinterdäck. De har en mjukare gummiblandning än europeiska vinterdäck, vilket hjälper dem att greppa is och snö.

Däckline:s undersökningar visar att nordiska vinterdäck blir allt populärare, särskilt bland premiummärken. Den största fördelen med denna typ av däck är; säkerhet, rullmotstånd och att de är tystare. Ett plus i kanten är även att dom är skonsammare mot miljön.

Läs mer

Det finns två sorters däck

Egentligen finns det flera sorter men ska vi kategorisera dessa i två delar så finns vinter respektive sommardäck.

Vinterdäck och sommardäck är anpassade för olika väglag och väderförhållanden, och det är därför viktigt att välja rätt däck för rätt årstid. Inom vinterdäck så finns däremot fyra olika varianter som vi listar nedan:
• Nordiska friktionsdäck: Ett vinterdäck utan dubbar som anpassats för våra nordiska klimat.
• Europeiska friktionsdäck: Fungerar som ovanstående däck-typ även på sommar och vinter. Dock inget bra för vårt väder hemma i Sverige.
• Dubbdäck: Det säkraste valet (ett vinterdäck med dubbar) får dock användas under speciella perioder (mer om det längre ner)
• Helårsdäck: Ett däck som används ”året om” kallas även för året om däck. Dessa däck är inget Däckline rekommenderar.

Vinterdäck - för säker körning i kalla och vinterväglag

Vinterdäck är speciellt utvecklade för att ge bra grepp i kalla och vinterväglag, såsom snö, is och frost. De har en mjukare gummiblandning och en asymmetrisk mönsterdesign som ger ett bättre grepp än sommardäck.

Sommardäck - för bättre prestanda i varmt väder

Sommardäck är utvecklade för att prestera på sitt bästa i varmt väder och har en hårdare gummiblandning och en mönsterdesign som ger bättre körkomfort och högre hastigheter. De har också en bättre vattenavledning, vilket gör att bilen inte hydroplanerar så lätt.

Det är viktigt att byta till sommardäck när vädret blir varmt, mellan 1 april och 30 november är det inte längre lagstadgat med vinterdäck och du får då montera på sommarsulorna.

Vilka däckregler finns?

Det är tillåtet att använda dubbdäck under tidsperioden 1 oktober - 15 april, och det är förbjudet att använda dubbdäck under tidsperioden 16 april - 30 september om det inte är eller förväntas bli vinterväglag.

Med vinterdäck menas både dubbade däck och odubbade friktionsdäck, och det är inte tillåtet att ha både dubbade och odubbade däck på samma fordon.

Vilsen i däck & fälg djungeln? Våra experter hjälper gärna till! Ring 042-24 21 66

© 2023 Däckline Sverige AB. All Rights Reserved.